DOLAR 18,4511 0.18%
EURO 17,8844 0.15%
ALTIN 976,310,34
BITCOIN 3534041,33%
İstanbul
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

reklam
Rusya ve Ukrayna ile tahıl diplomasisi! Akar: İstanbul’da harekat merkezi kurulabilir
  • Bak Haber
  • Politika
  • Rusya ve Ukrayna ile tahıl diplomasisi! Akar: İstanbul’da harekat merkezi kurulabilir

Rusya ve Ukrayna ile tahıl diplomasisi! Akar: İstanbul’da harekat merkezi kurulabilir

ABONE OL
24 Haziran 2022 09:44
Rusya ve Ukrayna ile tahıl diplomasisi! Akar: İstanbul’da harekat merkezi kurulabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından çıkamaması nedeniyle, dünya genelinde hububat krizi yaşanıyor. Liman çevresine döşenen mayınlar ve çatışmalar, sorunun çözümünü daha da zorlaştırıyor. Milli Savunma Bakanı Akar, TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Dünyanın gündeminden düşmeyen tahıl krizine dair konuşan Bakan Akar “İstanbul’da harekat merkezi kurulması noktasında görüş hakim. Tarafların ülkemize ciddi bir güveni var.” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’DA HAREKAT MERKEZİ KURULABİLİR”

Rusya’da Tahıl Zirvesi’nde askeri heyetlerin bir araya gelmesine ilişkin soruya Akar, “Rusya’ya olan bölümünde en son yaptığımız görüşme. Konuşma sırasında kırmızı hat adlandırdığımız bir çalışma oldu. Mutabık kaldığımız şekli ile birer arkadaşımızı konuda görevlendirdiği, onlar sürekli temas sağladılar. 21 Haziran bir heyet gönderdik. Bu manada bir harekat merkezini İstanbul’da kurulabileceği konusu bir kez daha gündeme getiriyor. Bu manada Birleşmiş Milletler ile ilişkimiz var. Rusya ile görüşmelerimiz oldu, tamamladı. Ve burada Ukrayna limanlarına duran benim bu tahıl gemilerin emniyetli bir şekilde adreslerini yerlere ulaşmasını sağlamak için ne yapmamız gerektiğini de beraberce burada heyetlerimiz eğitimize, arkadaşlarımız konuştular, görüştüler. Bu konuda ciddi ilerlemeler kaydedildi. Neler yapılabileceği yani kullanıcıların yapması gereken hususların yapması gerekiyor. Bizden beklentiler Birleşmiş Milletler’den beklenenler bunlar bir şekilde kayıt altına alındı. Bu arkadaşlarımız oradan memnun bir şekilde ayrıldılar ve hatta bu arada bir jest olarak da o anda bulunan elemanların da bulunan Azokonkort diye bir gemi var, o geminin de hemen o andan itibaren serbest bırakılmasına dair heyetimize bilgi verildi. Bu değerler için Bakan tarafından talimat verildi.

“TARAFLAR KONUYA OLUMLU BAKIYOR”

Bunu da haberiniz olsun, böyle gönderiyor. Ondan sonra da bu konuda bizim beklentilerimiz olumlu. Önümüzdeki günlerde, saatlerde Ukrayna’da yapacağımız temaslar var. Birleşmiş Milletler memurlar ile yaptığımız temaslarda buradaki yetkililer ile görevliyle konuştukları, arkadaşlarımız konuşuyorlar. Önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler olabileceğini, somut adımın atılabileceğini değerlendiriyor. Tarafların geldiğimiz noktada bu konuda olayı olumlu baktıklarını görüyoruz, anlıyoruz. Tabi bizim orda uçaklarımız var. Uçaklarımız konusunda da yine hem Rus hem de Ukrayna tarafında ciddi ilerlemeler oldu. Bizim temennimiz, dileğimiz bir an önce bu tahıl yüklü gemilerin emniyetli şekilde ayrılması, güvenli seyri müteakip hedeflerine varmalarına çalışıyoruz. ” dedi. Akar şöyle devam ett:

Bunun için bizim Türkiye olarak yapabileceklerimiz var, beklentiler var. Birleşmiş Milletler’den bazı teklifler var. Bu manada biz İstanbul’da kurulacak bir harekat merkezine de emniyetli bir şekilde yönetilmesi konusunda anlayış birliği var. Bizde burada kolaylaştırıcı rolü üstlenmiş bulunuyoruz. Arkadaşlarımız burada taraflarla konuşup, görüşüp herhangi bir kaza, herhangi bir istenmeyen durum doğmadan bu işi planlandığı şekilde tarafların mutabık kaldığı şekilde gerçekleşmesi için nasıl yapılır bunu yapıyoruz ve Türkiye gerçekten bu konuda kendisine düşen görevleri yapıyoruz

“İKİ ÜLKENİN NATO ÜYELİĞİ”

Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile görüşmesine ilişkin soruya, “Arkadaşlar bizim İngiltere Savunma Bakanı Sayın Ben Wallace’la uzun zamanda böyle yaptığımız temaslarımız var. Çeşitli yerlerde, NATO, ikili çerçevede görüşmelerimiz oldu. Resmi davetlisi olarak Türkiye’ye resmi ziyarette bulunuyorlar. Kendileri ile olumlu, kapsamlı, faydalı, yapıcı görüşmeler yaptık. Tabii bir taraftan ikili ilişkilerimiz çerçevesinde yaptığımız görüşmeler var, görüştüğümüz konular var. Diğer taraftan da NATO içinde müttefikimiz olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu manada hem ikili ilişkilerimiz bağlamında hem bölgesel konular çerçevesinde birçok konuda karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. Görüş alışverişinde bulunduk ve bunu da memnuniyetle müşahede ettik ki, birçok konuda anlayış birliği olduğunu da gördük. Bu da bir zeminin yerlerine sevindirici oldu. Burada bölgesel konularla birlikte yaptığımız çalışmalarda görüşmelerde tabii bir de savunma sanayi konusu var. Birlikte yaptığımız çalışmalarımız var. Bu çalışmanın daha da hızlanması, daha da gelişmesi konusunda mutabık kaldık. Askeri eğitim işbirliği sonrasında yaptığımız çalışmalar var.

Bu tatbikatlarla işbirliğimiz var. Buna da yine gündeme getirmek suretiyle bunlarda daha ileriye nasıl gidebiliriz, daha etkili nasıl olabilir? Bunlar gündeme geldi.” dedi. Akar, “Bölgesel konuları çerçevesinde yapıcı hepinizin tahmin edebileceği gibi bu Ukrayna ve Karadeniz konusu var. Bizim her zaman söylediğimiz dile getirdiğimiz gibi bizim için, Türkiye için, ülkemiz için ve bölge için bölge ülkeleri için tehdit olan ülkeler için karelerin istikrarı çok önemli ve herhangi bir şekilde rekabet alanına çevrilmesini bu konuda kontrolünü getirdiği çerçevede bu bölgedeki barışın, istikrarın, huzurun devam ettirilmesini, buna uyum sağlanmasını, bu konudaki yapılacak faaliyetlerin hareketlerin gerçekten dikkatli olarak yapılması gerektiğini konuştuk” ifadelerini kullandı.

YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki günlerde İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile görüşmüştü. Görüşmelerin ana gündem maddesi Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan tahıl krizi olmuştu.

Erdoğan, ilk telefon görüşmesini Boris Johnson ile gerçekleştirirken, görüşmede, savunma sanayii işbirliği başta olmak üzere Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konular ele alınmıştı. Erdoğan, görüşmede, Ukrayna’daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini belirmişti.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Estonya Başbakanı Kallas’ın görüşmesinde ise Türkiye-Estonya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konular ele alınmıştı.

Erdoğan, görüşmede, Ukrayna ve Rusya’yı müzakerelere dönmeye teşvik ettiklerini, savaşın insani alanda yol açtığı olumsuzlukların azaltılabilmesi için de girişimlerine devam ettiklerini belirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel gıda krizinin önüne geçme noktasında etken olacak Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için Birleşmiş Milletler’le birlikte müşterek gayret içerisinde olduklarını da ifade etmişti.

DÜNYA TAKİP EDİYORTahıl krizinde çözüm için ilk olumlu adımHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR‘Tahıl koridoru’ için diplomasiHaberi Görüntüle

Bakan Çavuşoğlu'dan tahıl ihracatı açıklaması

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBakan Çavuşoğlu’dan tahıl ihracatı açıklamasıHaberi Görüntüle

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.